A Rókusfalvy Fogadó egyik első vendégei között egy idős házaspár volt. Az úr akkor már közel járt a hetvenhez, de amikor meglátta az étlap sarkán a „húsleves cérnametélttel” sort, szemmel láthatóan visszarepült az időben. Mosolygott, és csak annyit mondott: „Ez pont olyan, mint anyámé volt – ha ez a leves tényleg forró és tiszta, mint egy őszi vasárnap délben, akkor visszajövök minden héten.”
Azóta sokan ültek már le a Fogadó asztalaihoz, de az az emlék, ahogy ő és a felesége végül kanalazták a levest – lassan, egymás szavába vágva történeteket mesélve –, máig él bennünk. Az étel íze néha csak ürügy. Valami sokkal mélyebb dolog történik közben: újra egymásra figyelünk.
Mert a vasárnap, ha jól csináljuk, nem a hétvége vége – hanem az együttlét ünnepe.
Emlékszünk még, amikor a gyerekkori vasárnapok nem a holnapi matekdolgozatról, hanem a délelőtti húsleves-illatból kitalálható menüről szóltak? Amikor a nagyszülőknél mindig akadt egy plusz tányér arra az esetre, ha valaki „véletlenül” betoppant? Amikor nem az okostelefon, hanem egy jól időzített szóvicc szakította meg az asztalnál ülők beszélgetését?
Mi szeretnénk, ha Etyeken újra lenne ilyen.
És az a megtiszteltetés, hogy a Dining Guide 2024-ben a Rókusfalvy Fogadót a legjobb vasárnapi ebéd kategóriában díjazta, csak megerősített minket ebben az elhatározásban. Nemcsak főzünk, hanem emlékeket ébresztünk – és élményeket teremtünk. Olyan ebédet kínálunk, ami nemcsak jóízű, hanem ismerős is. Olyan hangulatot, ami újra otthonossá teszi a vasárnapokat.
Ezért mostantól vasárnaponként egy olyan családi menüvel várunk a Fogadóban, amelyben ott a hagyomány, a házias ízek szeretete, és az együtt töltött idő csendes ünnepe. Forró leves. Klasszikus főétel, amiből még kérni fogsz. És egy desszert, amit nem lehet nem megosztani.
Egy asztal. Négy fő. Egy teljes vasárnapi ebéd 58.000 Ft-ért. És ami benne van:
- nagy tál tyúkhúsleves gazdagon: cukorborsóval, sárga és fehérrépával, csigatésztával friss petrezselyemmel, főtt tyúkhússal, marha velőscsonttal, friss tormával illetve paradicsommártással
- vasárnapi vegyestál, rántott csirkemell, sertéstarja flekken, grillezett hófehér sajt burgonyapürével és rizibizivel valamint uborkasalátával és házi csalamádéval
- aranygaluska vaníliasodóval
- az együtt töltött idő,
- a hagyomány,
- egy pohár borral körített nyugalom,
… és az új történetek, amelyek épp most születnek.
Mert ahogy mi hisszük – és most már talán Te is –:
az élmény nem az ételben van. Hanem abban, hogy kivel osztod meg.
Vasárnap nálunk újra ünnep lehet.
Szeretettel vár a Rókusfalvy Fogadó csapata.
Ülj le velünk – úgy, mint régen.